Handla Tryggt Guide

Att handla på nätet har blivit allt vanligare. Det är smidigt och bekvämt och ofta billigare, men det är också en typ av affär som kräver desto mer försiktighet. De flesta människor är ärliga, och är bara ute efter att göra en rättvis handel. Såklart finns det också oärliga människor och det är därför det är smart att vara försiktig och vidta rimliga försiktighetsåtgärder. Här är våra riktlinjer som hjälper dig med en säker och positiv upplevelse när du köper genom klassificerade annonser.

Använd sunt förnuft

Det är viktigt att använda sunt förnuft när man utvärderar en affär. Det finns många bra erbjudanden på Annonsguide.se men om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Om du får en känsla av att något inte är rätt var extra försiktig. Undersök vidare och aldrig tillåta dig själv att bli rusad till att göra ett beslut.

Träffa säljaren

Det är inte alltid möjligt, men om du kan, träffa säljaren och se varorna innan betalning. Detta är avgörande när man överväger köpa vissa husdjur och djur (se nedan).

Betala personligen eller vid mottagandet

Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt. Var särskilt försiktig med säljare som plötsligt meddelar att de behöver leverera varorna från en annan plats en det som var ursprungligen annonserad eller ber dig att betala dem eller ett transportföretag i förväg. Att någon lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad. Begär originalkvitto och skriv köpekontrakt.

Använd trygga och säkra betalningsmetoder

Undvik att använda webbadresser eller klicka på länkar i e-postmeddelanden som skickas till dig av säljaren, till exempel länkar som påstår sig vara tredje part betalning leverantörer, utan att först ha kontrollerat att länken går till en genuin och seriös leverantör. En vanlig taktik är att skicka en länk som verkar vara en seriös webbplats, men i själva verket skördar dina inloggningsuppgifter, bankuppgifter eller annan personlig information för felaktig användning (så kallad "phishing").

Skydda din personliga information

Din personliga information - ditt namn, adress, telefonnummer, personnummer, födelsedatum, bank eller bankkortuppgifter, passuppgifter, inloggningsuppgifter - är värdefulla och kan lätt missbrukas. Även om köpare och säljare behöver veta vem de gör affärer med, och säljaren kan behöva lägga varorna till köparen, undvika att ge mer information än nödvändigt, och aldrig ge ut din bank eller kortuppgifter, personnummer eller födelsedatum, när man köper.

Trygg djuraffär

Att bli djurägare är ett stort ansvar och skall inte vara en ogenomtänkt impulshandling. Annonsguide.se stöder lagliga, säkra och hälsosamma handel med djur och husdjur på nätet. Men det finns extra försiktighetsåtgärder du måste ta när du överväger att köpa djur på netet. Aldrig köpa ett djur från okända källor - det är viktigt att du vet var den kommer ifrån och var det föddes. Vi uppmuntrar dig att forska försiktighetsåtgärder mycket noga. En bra utgångspunkt hittar du här.

Personlig säkerhet

När du ska titta på varor eller ska träffa en säljare kan det vara bra att ta någon med dig för din personliga säkerhet och för en extra åsikt. Åtminstone borde du låta någon veta var ni ska träffas. Om det är möjligt borde ni träffas på en offentlig plats, i dagsljus och du borde undvika att bära stora mängder kontanter med dig.

Ansvarsfriskrivning

Eftersom annonser på annonsguide.se samlas automatiskt, kan vi inte garantera att de är korrekta.